Koruyucu ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri söz konusu olduğunda, “fitoterapi” kavramını siz de daha önce duymuşsunuzdur. “Bitkisel tedavi” anlamına gelen bu uygulama, dünyanın en eski yöntemlerinden biri olmasına karşılık, günümüz bilim dünyasında da değerini koruyor. Hatta doğanın sunduğu çözümlerin derinlemesine keşfedildiği son yıllarda, günden güne daha fazla önem kazanıyor. Altın otu da işte bu doğal çözümler arasında adından en çok söz ettiren bitkiler arasında yer alıyor.
İçerik Tablosu
Altın Otu Nedir?

Altın otu, sarı renkte çiçekler açan otsu bir bitki olup bu özelliğinden dolayı halk arasında güneş çiçeği veya arı çiçeği olarak da biliniyor. Gövdesi 50 ila 60 santimetreye kadar uzayabilen altın otu, içerdiği faydalı bileşiklerden dolayı çay olarak tüketilmesinin yanı sıra tıbbi ilaç yapımında da kullanılıyor. Antioksidan yönünden zengin olan bitki, sindirim ve boşaltım sistemlerini düzenleme amacının beraberinde idrar ve böbrek taşı söktürücü olarak da biliniyor.
Altın Otu Nerede Yetişir?
Anavatanı Avrupa olan altın otu bitkisi, elverişli iklimi sayesinde Türkiye’de de yetişiyor. Karasal iklimi ve özellikle de kayalık ortamları seven altın otu, ağırlıklı olarak ülkenin doğu bölgelerinde görülüyor. Anadolu’da 20’ye yakın altın otu türü bulunmakta olup, bunlardan bazıları da dünyanın başka hiçbir bölgesinde yetişmeyen endemik türlerden oluşuyor
Altın Otu Ne Zaman Toplanır?
Yaklaşık 10 yıllık uzun bir ömre sahip olan altın otu bitkisi, en yüksek verimi üçüncü yıldan sonra vermeye başlıyor. Dikimi erken ilkbahar döneminde yapılan bitki, çiçeklenme zamanı olan sonbahar aylarında ise hasat ediliyor. Bitkinin veriminin düşmemesi adına, çiçekler tamamen açılmadan toplanması gerekiyor.
Altın Otu Nasıl Kullanılır?
Altın otunun pek çok kullanım şekli bulunmakla birlikte, kolaylık açısından en çok çay olarak tüketiliyor. Altın otu çayı faydalarından en iyi şekilde yararlanabilmek için ise bitkiyi kaynatmak yerine demlemek gerekiyor. Bunun dışında harici uygulamalar için altın otu yağı da tercih edilebiliyor. Ancak yapılan ekstra işlemlerden dolayı fiyatı, ham haldeki altın otu fiyatından genellikle daha yüksek oluyor.
Altın otunun bir diğer etkili kullanım yolu da besin değerlerini kaybetmeyecek şekilde özütünün elde edilmesi… Özütleme (ekstraksiyon) tekniği, bitkinin değerli bileşenlerinin konsantre olarak elde edilmesini sağlıyor. Çeşitli karışımlar ve takviye edici gıdalarda kullanımı mümkün olan altın otu ekstresi, bu şekilde vücutta kolay bir şekilde etkileşime girebiliyor.
Altın Otu Tüketilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nedir?
Altın otunun bilinen herhangi bir zararı veya yan etkisi bulunmuyor. Ancak her doğal içerik gibi, istenmeyen herhangi bir etki olmaması için altın otunu da günlük belirli dozlarda kullanmak gerekiyor. Bununla birlikte, bitkinin genel olarak yetişkinlerde kullanılması öneriliyor. Ek olarak altın otu; mide, bağırsak ve mesanede etkileşime girdiğinden sindirim ve boşaltım sistemi hızlı işleyenler için pek tavsiye edilmiyor.