Sosyal medyada yalnızca birkaç dakika zaman geçirdikten sonra astrolojinin popülaritesinin hızla arttığını ve artık bir ana akım haline geldiğini açıkça görmek mümkün. Ancak Merkür retrosu ya da doğum haritası gibi terimleri duyduğunuzda kendinizi hala konunun dışında hissediyorsanız, doğru yere geldiniz demektir. Ve sakın kendinizi kötü hissetmeyin; astroloji en deneyimli ve profesyonel astrologların dahi hayat boyu öğrenmeye devam ettiği bir dildir. Şimdi konuya ufaktan da olsa bir giriş yapmaya hazırsanız “Astroloji ne demek?”, “Astroloji neye dayanır?” ve çok daha fazlasını sizler için hazırladığımız içeriğimizde bulabilirsiniz.
İçerik Tablosu
Astroloji Nedir?
“Yani siz, Güneş’in doğduğunuz andaki keyfi olarak tanımlanmış takımyıldızlara göre görünen konumunun bir şekilde kişiliğinizi etkilediği yönündeki kitlesel kültürel yanılgıya mı katılıyorsunuz…?”
Sheldon Cooper
Astroloji, gezegenlerin ve takımyıldızlarının bir kişinin tam doğduğu andaki görünen konumlarını ele alarak bunların, kişinin karakteriyle, kişilik özellikleriyle, başka kişilerle olan ilişkileriyle, mesleğiyle ve hayatının dönüm noktalarıyla sistematik bir şekilde ilişkili olduğunu iddia eder. Astroloji, her ne kadar astrologlar tarafından “astroloji bilimi” olarak ifade ediliyor olsa da, genellikle bir bilim olarak kabul edilmez ve kehanet biçimi şeklinde tanımlanır.
Çoğu kişinin astroloji ile ilgili bilgisi, zodyaktaki 12 takımyıldızdan birine atıfta bulunan “burçları” ile sınırlıdır. Bu aslında, gazetelerin eklerinde görmeye alışık olduğumuz burçların dayandığı astroloji olan güneş burcu astrolojisinin kapsamında yer alır ve muhtemelen astrolojinin en basit türüdür. Çünkü güneş burcunu öğrenmek için doğum günü bilgisinden başka bir şeye ihtiyaç yoktur. Diğer yandan pek çok astrolog, bu astroloji türünün çok basit olduğunu ve çok sınırlı sonuçlar verdiğini söyler.
Daha doğru bir okuma için astrologlar her gezegenin kişinin doğum anında hangi burçta olduğunu kontrol eder. Bunun nedeni astrolojiye göre gezegenlerin ve burçların, evler ve açılar gibi diğer unsurlarla birleşerek kişiliğin, yaşamın ve gelecek beklentilerinin çok spesifik bir profilini oluşturmasıdır.
Diğer yandan astrolojinin tek bir türü yoktur. Antik kültürlerin her biri kendi astroloji anlayışlarını geliştirmiş, bunların bazıları zaman içinde birleşerek günümüzün ortak batı astrolojisine dönüşmüştür. Doğu kültürleri ise hala daha kendi astroloji anlayışlarını sürdürmeye devam ediyor: Çin, Vedik ve Tibet astrolojisi ise bunlar arasında en bilinenler…
Astroloji Neye Dayanır?
İnsanoğlu yüzyıllardır boyunca gökyüzündeki yıldızları gözlemlemiş, onların hayatlarına ve kaderlerine olan etkilerine dair ipuçları bulmaya çalışmıştır. Astrolojinin temelini atan ise Mezopotamya, Mısır ve Çin gibi uygarlıkların gökyüzü hareketlerini takip etmesi ve gözlemlerini gelecekle ilişkilendirmesi olmuştur.
Astroloji genel olarak gezegenlerin ve burçların insan yaşamı üzerindeki potansiyel etkilerine dayanır. Bu kapsamda, her burcun belirli özelliklere ve her gezegenin belirli enerjilere sahip olduğuna inanılır. Astroloji ise bu etkileşimlerin insanların kişilikleri, yaşamları ve ilişkileri üzerindeki yansımalarını anlamaya çalışır.
Burçların temelinde Zodyak kuşağı vardır. Burçlar, Güneş’in yılda bir kez Zodyak kuşağını dolaşmasıyla oluşur. Koç burcuyla başlayan ve balık burcuyla biten burçları her biri gökyüzündeki belirli bir konumdan türetilmiştir ve kişinin doğum anındaki konumlarına göre yorumlanır.
Astrolojide burçlar, gezegenler ve evlerin sembollerle ifade edilir. Astrologlar analizlerini ise her birinin kendine özgü bir anlama ve enerjiye sahip olduğuna inanılan sembollerin birbiriyle olan etkileşimlerini ve kombinasyonlarını değerlendirerek yapar.
Elbette astrolojinin biraz da kişisel deneyimlere ve yorumlara dayandığını unutmamak gerek. Her astrolog, harita analizini yaparken kendi gözlemlerinden, sezgilerinden ve bilgi birikiminden faydalanır. Astrolojiyi yalnızca eğlence amaçlı ya da hüsrana uğramış romantikleri teselli etmeyi sağlayan ayrıntılı bir burç yorumu olarak görürseniz, bunların hiçbirinin önemi yoktur. Ancak astrolojiyi bir bilgi kaynağı olarak kabul ederseniz; filozofların, bilim adamlarının ve bu akış açısını benimsemeyen insanların itirazlarıyla karşılaşabileceğinizin altını çizmiş olalım…
Astroloji Tarihi
Astroloji tarihi günümüzde bilindiği kadarıyla Mezopotamya’ya dayanır. En eski kayıt ise M.Ö. 5. yüzyıl civarına, gezegenlerle yıldızların hareketlerini temel alan bir astroloji biçimi geliştiren antik Babil’e aittir. Babilliler, gelecekte yaşayacakları olayları tahmin edip alametleri yorumlamaktan savaşa gitmek gibi önemli faaliyetler için en uygun zamanları belirlemeye kadar farklı amaçlarla astrolojiden yararlanmıştır. Bunun için gökyüzünü 12 bölüme ayırarak her birini belirli bir tanrıya ilişkilendirmişlerdir.
Pisagor ve Platon gibi filozofların fikirleri, Antik Yunan’da astrolojiyi önemli ölçüde etkilemiştir. Kişinin doğum anında güneşin, ayın ve gezegenlerin konumuna dayanan bir burç yorumunu içeren horoskopik astroloji sistemini de Yunan astrologlar geliştirmiştir.
Eski Mısır’da, dinle yakından ilişkili olan astroloji hem geleceği tahmin etmek hem tanrıların iradesini anlamak için kullanılmıştır. Helenistik dönemde İskenderiye Okulu’nun astronomları ve matematikçileri, Babil astronomik gözlemlerini kendi astrolojik sistemlerine dahil etmiş ve bunları daha da geliştirmiştir.
Astroloji, takip eden yüzyıllar boyunca gelişmeye devam ederken pek çok kültürel ve felsefi akımdan etkilenmiştir. Günümüzde bilimsel temeli hala pek çok tartışmanın konusunu oluştursa da, astrolojinin giderek artan bir popülariteye sahip olduğu gerçeğini inkar etmek imkansızdır!
Astroloji Ne İşe Yarar?
Astrolojinin insanın kendi doğasını ve potansiyelini anlamaya yardımcı olduğuna inanılır. Bu kapsamda doğum haritası çıkarılarak; bireyin kişisel özelliklerinin, güçlü ve zayıf yönlerinin anlaşılması yoluyla astrolojinin kişisel keşifi desteklemesi sağlanabilir. İlişkilerin dinamiklerini anlamak için de astrolojiden yararlananların sayısı da bir hayli fazladır. Bunun için astrologlar iki kişinin doğrum haritasındaki etkileşimleri analiz eder, ilişkinin güçlü ve güçlendirilmesi gereken noktalarını belirleyebilir.
Ayrıca belirli bir zaman dilimindeki astrolojik enerjilerin anlaşılması ve döneme ilişkin potansiyel zorlukları önceden görmek için astrolojiden faydalanılabilir. Astrolojinin kişinin daha iyi hissetmesine ve duygusal dengesini korumasına yardımcı olması da mümkündür.
Astroloji Nasıl Öğrenilir?
Astroloji uygulamalarını kontrol etmek sabah rutinlerimizin bir parçası haline geldikçe, “Senin burcun ne?” ilginç bir soru olmaktan çıktı. Benlik ve evrenle bağlantı kurmak için kullanıldığında ilham verici olabilen astroloji hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenlerin sayısı da hızlı bir şekilde arttı.
Eğer sen de aradığın anlamı yıldızlarda bulmak istiyorsan önce astrolojinin temel kavramlarından başlamalısın. Astroloji dilini kavramak için atman gereken ilk adım; zodyak kuşağı, burçlar, gezegenler ve evler gibi terimlere aşina olmak.
Doğum haritası pek çok astrolog tarafından astrolojinin kalbi olarak kabul edilir. Astroloji programlarından ya da çevrimiçi kaynaklardan faydalanıp kendi doğum haritanızı çıkararak başlamaya ne dersin?
İkizler’in zekası, Koç’un enerjisi, Boğa’nın sabrı… Astrolojide her burcun özellikleri kendine özgüdür. Burçların özelliklerini tanıyıp yorumlayarak astrolojinin pratik yönlerine adım atabilirsin.
Tabii ki, gezegenlerin farklı enerjilerini ve etkilerini göz ardı etmemek gerek. Mars savaşçı enerjiyi, Venüs aşkı temsil eder. Merkür mü? Her retroda hayatımıza dokunan Merkür’ü şimdilik es geçsek… Tüm bu gezegenlerin anlamlarını öğrenerek doğum haritalarındaki etkileşimleri anlayabilirsin.
Sonsuz kaynaklar olan astroloji kitapları, videolar ve çevrimiçi dersler astroloji yolculuğunda en büyük yardımcın olabilir. Bu kadar bilgiyi pekiştirmenin ve astrolojiyi öğrenmenin en eğlenceli yolu ise bol bol pratik yapmak. Burç yorumlarından doğum haritası çıkarmaya kadar her alanda sana yardımcı olmak isteyecek pek çok arkadaşın olacağından eminiz!
Astroloji Dinen Uygun mu?
Astrolojinin dinen uygunluğu konusunda, İslamiyette ve diğer dinlerde farklı görüşler vardır. Bununla birlikte İslamiyette de astrolojinin kullanımı konusunda görüş ayrılıkları bulunur. Bazı Müslüman bilginler astrolojinin batıl bir faaliyet olduğunu savunurken, bazıları ise doğru bir niyetle kullanılması ve kaderin yalnızca Allah tarafından bilineceğinin kabul edilmesi durumunda astrolojiyi uygun olarak değerlendirir.