Ehliyet yani sürücü belgesi, trafikte yasal olarak araç kullanmak için sahip olunması gereken temel belgedir. Sürücü adaylarının ehliyet almak için yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamalı bir sınavı başarıyla tamamlaması gerekir. Bu aşamaları başarıyla tamamlayan ve ehliyet almaya hak kazanan sürücüler ehliyet harç ücreti ödemesini yaparak ehliyetlerini alabilir. Ehliyet harç ücretleri her ehliyet türünde farklılık gösterebildiği gibi yeniden değerleme oranlarındaki değişikliğe paralel olarak her yıl değişir.
A sınıfı ehliyetler elektrikli motosikletleri ve küçük motosikletleri, B sınıfı ehliyetler normal otomobilleri ve B sınıfından sonraki ehliyetler daha büyük sınıf araçları kullanma hakkı tanır. Ehliyet belgesi büyüdükçe yani daha büyük araçların kullanılmasını sağlayan bir belge haline geldikçe, ödenmesi gereken ehliyet harcı da artar.
İçerik Tablosu
Sürücü Kursu Fiyatları 2024
Sürücü kursu fiyatları kursun niteliğine, eğitim süresine, ehliyet sınıfına, kurumun fiyat politikasına ve diğer pek çok farklı unsura bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Ehliyet kursu fiyatları aynı zamanda her şehirde farklı olabilmektedir. Ehliyet almak isteyen bir kişinin 2024 yılında ödemesi gereken miktar sürücü kursu ve ehliyet harcı ile birlikte 10.000 TL ila 25.000 TL arasında değişiklik göstermektedir.
Ehliyet almak isteyeden herkes öncelikle bir sürücü kursuna kayıt yaptırmalı ve buradan ders almalıdır. Bu kapsamda ehliyet harcı, değerli kağıt bedeli ve vakıf payına ek olarak sürücü kursu ücreti de ödenmesi gerekir. Sürücü kursu ücretine teorik ders ve direksiyon dersi ücreti de dahildir.
Sürücü kursu fiyatları Milli Eğitim Müdürlükleri, Valilikler ve sürücü kursu yönetimleri tarafından belirlenir. Milli Eğitim Müdürlükleri ile Valilikler, ilgili şehirde geçerli olmak üzere sürücü kursu fiyatlarının sınırlarını belirler. Sürücü kursları bu sınırlar içerisinde kalmak kaydıyla kendi fiyatlarını uygular.
Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının teori sınavı giriş ücreti olarak 750 TL ödemesi gerekir. Direksiyon sınavına giriş ücreti de 750 TL’dir. Yazılı sınavda ya da uygulamada başarısız olan kişilerin yeniden sınava girmesi gerekir. Sınavın tekrarı durumunda sürücü adayı sınav ücretini yeniden ödemelidir. Sürücü adayı sınavı geçemezse bir sonraki sınava kadar teorik ders almalıdır.
İlk kez ehliyet alacak olan sürücü adayları hem yazılı sınava hem direksiyon sınavına girmelidir. Bu nedenle, ilk kez ehliyet alınacağında 750 TL teorik sınav için ve 750 TL direksiyon sınavı için olmak üzere toplamda 1.500 TL ödeme yapılır. Ehliyetini yükseltmek isteyen sürücülerin yazılı sınava girmesi gerekmediğinden yalnızca direksiyon sınavı için 750 TL ödemeleri yeterli olur.
Sürücü adaylarının ehliyet sınavında 4’er hakkı vardır. Diğer bir deyişle, sürücü adayları teorik ve pratik sınava en çok 4 kez girip geçer not almalıdır. Sürücü adayı herhangi bir sınav türünde 4 kez başarısız olduğu takdirde ehliyet alma hakkını kaybeder. Bununla birlikte doğal afet, sağlık sorunları ya da spor müsabakalarına katılma gibi nedenler mazeret olarak bildirilebilir. Bu tür durumlarda mazeret hakkına sahip olan sürücü 5. kez sınava girebilir. Tüm denemelerinde başarısız olan sürücü adayı yeniden ehliyet sınavına giremez ve sürücü belge alması hakkını tamamen kaybeder.
Ehliyet Fiyatları 2024
2024 ehliyet fiyatları sürücü belgesinin sınıfına göre değişiklik gösterir. Bu kapsamda motor ehliyeti fiyatları ile araba ehliyeti fiyatları birbirinden farklıdır.
A Sınıfı Ehliyet Fiyatları
A sınıfı ehliyetler arasında A, A1 ve A2 sınıfı ehliyetler bulunur. Bu kapsamda A1 motor ehliyeti fiyatı yani A1 ehliyet fiyatı ile A2 ehliyet fiyatları aynıdır. Motor ehliyeti fiyat bilgisi almak isteyenler A sınıfı ehliyet fiyatlarını kontrol etmelidir.
A sınıfı sürücü belgesi almak için 1.308,40 TL harç ücreti, 990 TL değerli kağıt ücreti ve 230 TL vakıf payı ödenmesi gerekir. A, A1 ve A2 sınıfı ehliyet almak isteyen sürücü adayları toplam 2.528,40 TL ödemelidir.
F Sınıfı Ehliyet Fiyatları
F sınıfı ehliyet almak için 1.308,40 TL harç ücreti, 990 TL değerli kağıt ücreti ve 230 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 2.528,40 TL ödenmelidir.
B Sınıfı Ehliyet Fiyatları
B ehliyet fiyatları 2024 yılında aynı sınıf içerisindeki sürücü belgesi türlerinde değişiklik göstermektedir. B sınıfı ehliyet fiyatları şu şekilde uygulanmaktadır. B sınıfı ehliyet almak için 3.905,40 TL harç ücreti, 990 TL değerli kağıt ücreti ve 230 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 5.165,40 TL ödenmelidir.
B1 ve BE sınıfı ehliyet almak için 6.583,50 TL harç ücreti, 990 TL değerli kağıt ücreti ve 230 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 7.803,50 TL ödenmelidir.
C Sınıfı Ehliyet Fiyatları
C1, C1E, C ve CE sınıfı ehliyet almak için 6.583,50 TL harç ücreti, 990 TL değerli kağıt ücreti ve 230 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 7.803,50 TL ödenmelidir.
D Sınıfı Ehliyet Fiyatları
D1, D1E, D ve DE sınıfı ehliyet almak için 6.583,50 TL harç ücreti, 990 TL değerli kağıt ücreti ve 230 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 7.803,50 TL ödenmelidir.
G Sınıfı Ehliyet Fiyatları
G sınıfı ehliyet almak için 6.583,50 TL harç ücreti, 990 TL değerli kağıt ücreti ve 230 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 7.803,50 TL ödenmelidir.
M Sınıfı Ehliyet Fiyatları
M sınıfı ehliyet almak için 6.583,50 TL harç ücreti, 990 TL değerli kağıt ücreti ve 230 TL vakıf payı olmak üzere toplamda 7.803,50 TL ödenmelidir.
Ehliyet Harç Ücreti Nereye Yatırılır?
Sürücü adayları yazılı ve uygulamalı sınavı geçtikten sonra ehliyet harç ödemesi aşamasına gelir. Ehliyet harç ücreti ödemesi anlaşmalı bankalar üzerinden yapılabilir.
Ehliyet Harç Yatırdıktan Sonra Ne Yapmalı?
Yazılı sınavı ve uygulamalı sınavı geçen sürücü adaylarına, kayıtlı oldukları sürücü kursu tarafından sürücü sertifikası teslim edilir. Ehliyet belgesinin alınması için bu sertifikaya gerek vardır. Daha sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden en yakın nüfus dairesine randevu alınması gerekir. Randevu işlemleri ve süresi, yaşanılan yerdeki nüfus idaresinin yoğunluğuna göre farklılık gösterebilir.
Bununla birlikte ehliyet harcının randevu saatinden önce yatırılmış olması gerekir. Harç ücretinin yatırıldığına ilişkin dekont ile sürücü sertifikası nüfus dairesine teslim edilir. Sürücü belgesinin basılması yoğunluğa bağlı olarak 15 günü bulabilir. Basılan sürücü belgesi, başvuru sahibinin sistemde kayıtlı adresine postayla gönderilir.
Ehliyet Yenileme Randevusu Nasıl Alınır?
Ehliyet yenileme işlemleri için son başvuru tarihi 31.12.2024 olarak belirlenmiştir. Bu tarihe kadar eski ehliyetler kullanılabilmekle birlikte, bu süreden sonra geçerliliğini kaybedecektir. Ehliyet yenileme randevusu Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün internet sitesi nvi.gov.tr adresi üzerinden ya da ALO 199 hattından alınabilir.
Ehliyet yenileme işlemi sırasında ibraz edilmesi gereken evraklar şu şekilde sıralanabilir: Kimlik belgesi, sürücü sağlık raporu, 1 adet biyometrik fotoğraf, kan grubunu belirtir yazılı beyan ya da belge, sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli, vakıf payı ödeme dekontu ve adli sicil belgesi.