Hint sineması nâm-ı diğer Bollywood, her film ile izleyenleri yepyeni dünyalara götürmeyi başarıyor. Son dönemlerde büyük bir yükselişe geçen Hint filmleri sinemaseverlerin kalbini fethetme konusunda son derece başarılı bir performans sergiliyor. Kimilerine göre dansları, müzikleri, doğallığı ve Hint kültürünü yansıtan öğeleri ile sektörün öncüsü Hollywood’un pabucunu çoktan dama atan Bollywood’a karşı ön yargılı olanların sayısı da hiç az değil.
Diğer yandan Bollywood, hem teknolojik olarak hem de oyunculuk olarak katedilen mesafelerin etkisiyle çok iyi filmlerle izleyicilerin karşısına çıkıyor. Hint sinemasının son yıllarda yaşadığı gelişmeleri, ortaya koyduğu kaliteli yapımları ve başarılarıyla adından söz ettiren oyuncularını düşününce, Hint filmlerine en az bir kez şans vermek gerektiği açıkça görülebiliyor. Hazırladığımız en iyi Hint filmleri listesiyle hem Hindistan filmi severlerin seyir zevkine hitap etmeyi hem çok tartışılan Hint sineması ile yeni tanışacak olanların en iyi filmleri izleyerek bu muhteşem dünyaya adım atmasına yardımcı olmayı umuyoruz.
İçerik Tablosu
3 Idiots (2009)

- IMDb: 8,4
En güzel Hint filmleri denilince çoğu kişinin aklına gelen ilk ilk filmlerden biri, 3 Idiots yani 3 Ahmak’tır. Filmin başrolünde Bollywood’un yıldızlarından Aamir Khan yer alıyor. Film, Hindistan’ın en iyi mühendislik okulunda eğitim görmekte olan 3 arkadaşın yarış mantığının hâkim olduğu sistemi değiştirmeye yönelik çabalarını nâif bir sistem eleştirisiyle birlikte ekranlara taşıyor.
3 Idiots hiç tartışmasız, tüm zamanların en iyi Hint filmleri arasında yer alan bir isim. Filmin diğer bir özelliği ise ana karakterleri üzerinden dostluk kavramını da öne çıkarması olarak dikkat çekiyor. Hint filmlerinde görmeye alıştığımız bir şekilde 3 Idiots da süresi uzun bir film! Ama o kadar akıcı ve keyifli ki, filmi izlerken zamanın nasıl geçtiğini anlamak mümkün olmuyor! Oyunculukları, müzikleri, başarılı karakter seçimleri ve renkleri ile beğeni kazanan film izleyicisini hem güldürüp hem ağlatarak tüm zamanların en beğenilen Hint filmi olmaya aday isimler arasında sayılıyor.
Life of Pi (2012)

- IMDb: 7,9
Yann Martel’in aynı adı taşıyan romanından uyarlanan Life of Pi, sinematik anlamda unutulmaz bir deneyim sunan ve izleyicileri sürükleyici bir maceraya davet eden bir film olarak karşımıza çıkıyor. Yönetmen Ang Lee’nin ustalıklı dokunuşuyla beyazperdeye taşınan Life of Pi; hayatta kalma mücadelesi, inançlar ve insan doğası üzerine derin düşüncelere sürüklerken aynı zamanda görsel bir şölen sunuyor.
Bollywood filmleri arasında özel bir yere sahip olan. Life of Pi, genç Pi Patel’in Hindistan’dan Kanada’ya gitmek üzere ailesiyle beraber yola çıktığı geminin batması sonucu başlayan olağanüstü bir hikayeyi konu alıyor. Pi, tek başına okyanusun ortasında sadece bir sandalda, kendisiyle birlikte bir kaplan, zebra, orangutan ve hidrofobik bir yunusla birlikte hayatta kalmaya çalışır. Bu epik yolculuk, sadece fiziksel değil aynı zamanda manevi bir keşif sürecine dönüşür.
Filmin görsel efektleri, 3D teknolojisinin ustalıkla kullanımı ve doğal ortamların büyüleyici tasviri izleyiciyi kendine çekiyor. Aynı zamanda, karakterler arasındaki duygusal derinlik, inanç teması ve hayatın sıra dışı yönleri de filmi benzersiz kılan unsurlar arasında yer alıyor. Film, hayal gücünü ve gerçekliği ustalıkla harmanlayarak izleyiciyi etkileyici bir yolculuğa çıkarıyor. Doğaüstü olaylarla gerçeklik arasındaki ince çizgide gezinirken, izleyiciye insanın ne kadar esnek, dayanıklı ve umut dolu bir varlık olduğunu hatırlatıyor.
Taare Zameen Par (2007)

- IMDb: 8,4
Hint film önerileri arasında karşınıza çıkması garanti diğer bir isim olan Taare Zameen Par’ın yapımcılığını ve yönetmenliğini üstlenen Asmar Khan aynı zamanda filmin başrol oyuncusu. Filmin konusunu Disleksi hastası bir çocuğun yaşadıkları şekillendiriyor. Film her ne kadar şimdiye kadar defalarca ele alınmış, öğrencisinin hayatını değiştiren öğretmen gibi bir konuyu ele alsa da, seyircinin nefesini kesmeyi başarıyor. Her öğretmenin ve ebeveynin mutlaka izlemesi gereken Taare Zameen Par, müzikleriyle de kalpleri kazanıyor.
Hint sinemasının son yıllarda verdiği en başarılı örnekler arasında yer alan Taare Zameen Par, izleyicilerini duygu dolu bir yolculuğa çıkarıyor ve film bittiğinde herkes kendisini çocuklara ve hayata ilişkin düşüncelerin içerisinde buluyor. Aamir Khan’ın ustalığı bizleri, hayata dair çok net çizgilerle sınırlandırıldığımız gerçeği ile sert bir şekilde yüzleştiriyor. Alıştığımız “normal” kavramı nedeniyle “anormal” olarak nitelendirdiklerimize karşı olan yaklaşımımızdaki acımasızlığı müzikleri, dansları ve renkleriyle büyüleyici hâle gelen dünyasında son derece ince bir şekilde anlatıyor.
Dangal (2016)

- IMDb: 8,4
Hikâyesi, verdiği mesajlar ve müzikleriyle çıtayı arşa çıkaran Dangal’da Aamir Khan yine şapka çıkarılacak oyunculuğu ile dikkat çekiyor. Film, güreş hayranı bir babanın kendi hayallerini kızları üzerinden gerçekleştirmek için verdiği mücadeleyi anlatıyor. 3 saate yakın uzun süresine karşın izleyicileri ekrana kilitlemeyi başarıyor. Gerçek hayattan uyarlama bir film olmasının da etkisiyle Dangal, izleyiciler üzerinde büyük bir etki yaratıyor.
Film, toplumsal bir meseleyi ele alan yönüyle tam da bir Aamir Khan filmi olduğunun altını çiziyor. Kız çocuklarına yönelik olarak sergilenen ayrımcılığı net bir şekilde sergilerken, bir yandan da bireysel sporlarda elde edilen başarıların ardında aslında çok büyük mücadeleler ve zorlu bir ekip çalışması olduğuna dikkat çekiyor. Sıradan sayılabilecek bir senaryodan Hint sinemasının efsane filmlerinden biri hâline gelen Dangal, aldığı övgüleri fazlasıyla hakediyor.
Queen (2013)

- IMDb: 8,2
Hint sinemasının çarpıcı ve ödüllü yapımlarından biri olan Queen, dram ve komedi türlerinin harika bir birleşimini sunuyor. Filmin senaryosunu yazan Vikas Bahl, aynı zamanda filmin yönetmenliğini de yapıyor. Film, kendi benliğini keşfetme yolculuğuna çıkan genç bir Hintli kadının hikayesini anlatıyor. Başroldeki Kangana Ranaut’un muhteşem performansıyla göz dolduran film, izleyicilere cesaret ve özgürlük arayışının heyecan verici bir portresini sunuyor.
Nişanlısı tarafından düğün arefesinde terk edilen Rani Mehra, evlilik planları suya düşünce balayı için planlanmış Avrupa seyahatine yalnızca tek başına çıkar. Bu beklenmedik yolculuk, Rani’nin içsel keşifler yapmasına, kendi gücünü ve özgürlüğünü bulmasına olanak tanır. Hindistan’dan Fransa ve İtalya’ya uzanan bu yolculuk sadece coğrafi değil aynı zamanda duygusal bir serüvene dönüşür.
Queen; keyifli müzikleri, renkli atmosferi ve güçlü kadın karakteriyle Hint sinemasının en sevilen yapıtlarından biri olmuştur. Film, kadınların kendi kimliklerini bulma ve bağımsızlık arayışlarını kutlarken, aynı zamanda izleyicilere içsel güçlerini keşfetme cesareti aşılar.
Black (2005)

- IMDb: 8,2
Black, Hindistan sinemasının duygusal derinliği ve sanatsal görkemiyle izleyicileri büyüleyen önemli yapımlardan biridir. Sanjay Leela Bhansali’nin yönetmenliğini üstlendiği film, körlükle mücadele eden genç bir kızın ve onun özel eğitmeninin dokunaklı hikayesini anlatır. Rani Mukerji ve Amitabh Bachchan’ın etkileyici performanslarıyla dolu olan Black, seyircileri duygusal bir yolculuğa çıkarır.
Film, karanlıkta ışığı bulmanın ve engellerle mücadele etmenin sembolik anlatımı üzerinden insanın içsel gücünü ve dayanıklılığını vurguluyor. Michelle’in içsel savaşı, Debraj’ın öğretme tutkusu ve aralarındaki benzersiz ilişki, seyircilere duygusal bir derinlik sunuyor. Aynı zamanda, Black, kör olmanın fiziksel zorluklarının ötesine geçerek ruhsal bakımdan aydınlanmanın önemini gözler önüne seriyor. Renk kullanımı, müzikal eşlik ve oyunculuk performansları, Black’i unutulmaz ve etkileyici kılan unsurlar arasında yer alıyor.
Bhaag Milkha Bhaag (2013)

- IMDb: 8,2
Hintli sprinter Milkha Singh’in hayatını konu alan Bhaag Milkha Bhaag’ın başrollerinde Farkan Akhtar ve Sonam Kapoor yer alıyor. Film, dünya sinemasında örneklerine sıkça rastlanıldığı üzere zorluklarla ulaşılan bir başarının hikayesinin anlatmasına karşın, etkileyiciliği ile benzerlerinin arasından kolaylıkla sıyrılıyor.
Omprakash Mehra’nın yönetmenliğiyle ile ayrı bir tat kattığı film, “Uçan Sih” lakabı ile tanınan atlet Milkha Singh’in başarılarla dolu hayranlık uyandırıcı hayatını konu alıyor. Bhaag Milkha Bhaag aynı zamanda kişisel başarı filmlerinin en etkileyicileri arasında sayılıyor. Hint sineması sevenlerin mutlaka izlemesi gereken bu filmi hala daha izlemediyseniz çok şey kaçırdığınızın altını çizelim…
Bajrangi Bhaijaan (2015)

- IMDb: 8,0
Bajrangi Bhaijaan’ın başrolünde Salman Khan bulunuyor. Film, konuşamayan Pakistanlı bir kızın yaşadıklarını beyazperdeye taşıyor. 2015 yılında izleyicileriyle buluşan Bajrangi Bhaijaan, gözyaşı dolu bir seyir deneyimi vadediyor.
Gelmiş geçmiş tüm Hint filmleri arasında gişe sıralamasında da zirveyi zorlayan Bajrangi Bhaijaan, aynı zamanda sinema eleştirmenlerinin ve izleyicilerin Salman Khan’ın en iyi filmi olduğu konusunda fikir birliğine vardığı film olma özelliğini taşıyor. Bajrangi Bhaijaan, güven ve gerçek sevgi gibi duyguların dilden, dinden, ırktan bağımsız ve sadece insan olmakla ilgili olduğu mesajını veriyor.
Lion (2016)

- IMDb: 8,0
2016 yılında izleyicilerle buluşan ve dram türünde olan film, bir tren yolculuğu sırasında kaybolan 5 yaşındaki bir çocuğun öyküsünü konu alıyor. Küçük çocuğu evlat edinen ailenin koşulsuz sevgisi ise adeta bir insanlık dersi niteliği taşıyor. Lion konusu son derece müsait olmasına karşın asla duygu sömürüsü yapmıyor. Duygusallık dozunu ise oyuncuların muhteşem performansları ile çok yükseklere çıkarıyor.
Lion, bir çok Hint filmine göre daha ağır bir tempoyla ilerliyor. Ancak, gerçek bir hikâyeye dayanmasının rüzgârını da ardına alarak izleyici üzerinde büyük bir etki yaratıyor. Dünyanın neresinde olursa olsun çocuk olmanın zorluklarına son derece ince bir şekilde dikkat çekiyor. Filmin başarısının altında yatan en önemli nedenlerden birinin, ajite edilmeye çok müsait bir konuyu büyük bir yalınlıkla ele alması olduğu kabul ediliyor.
Rang De Basanti (2006)

- IMDb: 8,1
Hint sinemasının çağdaş klasiklerinden biri olarak kabul edilen Rang De Basanti, gençlik ve vatanseverlik temasını ustalıkla harmanlayarak izleyicileri derin düşüncelere sevk eden etkileyici bir yapıttır. Yönetmen Rakeysh Omprakash Mehra’nın yönettiği film, genç Hindistanlıların yaşadığı toplumsal ve politik gerçekliklere cesurca ayna tutar.
Film, beş genç erkeğin, geçmişteki özgürlük savaşçılarıyla ilişkilendirildiklerinde yaşadıkları değişimi anlatıyor. Bu gençler, İngiliz bir kadına, geçmişlerinden gelen özgürlük savaşçıları hakkında bir belgesel çekmesinde yardımcı olurken; Hindistan’ın siyasi gerçekleriyle yüzleşiyor ve kendi içsel isyanlarını keşfediyor.
Swades (2004)

- IMDb: 8,2
Ashutosh Gowariker’in yönetmenliğini üstlendiği Swades, Hindistan’ın gelenekleriyle modernizm arasındaki dengeyi arayan bir adamın hikayesini anlatan duygusal ve düşündürücü bir yapım olarak sinemaseverlerle buluşuyor. Shah Rukh Khan’ın muhteşem performansıyla öne çıkan film; izleyicilere köklerine, toplumsal sorumluluklara ve vatan sevgisine duyulan önemi hatırlatıyor.
Film, NASA’da çalışan Mohan Bhargava’nın Hindistan’a geri dönüş yolculuğunu konu alıyor. Mohan, geçmişinden kopuk bir şekilde yaşayan bir mühendis olarak, Hindistan’daki toplumsal gerçekliklerle yüzleştiğinde; köyünde yaşayan insanların yaşadığı zorluklar ve onların güzellikleriyle karşılaşıyor. Bu deneyim, onun içsel bir dönüşüm geçirmesine ve vatanına, kültürüne ve insanlarına olan bağını yeniden keşfetmesine neden oluyor.