Close Menu
Trend Zamanı
  • Film
  • Teknoloji
  • Edebiyat
  • Rüya ve Fal
  • Sosyal Medya
  • Oyun
  • Genel Kültür
  • Öneri
  • Genel
  • Araba
Trend Zamanı
  • Film
  • Teknoloji
  • Edebiyat
  • Rüya ve Fal
  • Sosyal Medya
  • Oyun
  • Genel Kültür
  • Öneri
  • Genel
  • Araba
Trend Zamanı
Araba - Karekodlu Plaka Nedir? Zorunlu Mu?

Karekodlu Plaka Nedir? Zorunlu Mu?

Haziran 20, 2024
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Araçların üzerinde yer alan ve çeşitli alfanümerik karakterlerle donatılan metal levhalar, araç plakası olarak adlandırılır. Araç plakaları araçların kimliğini belirleme amacıyla kullanılır. Ancak yalnızca araçların kimliğini belirlemekle kalmaz, aynı zamanda trafiğin düzeni ve güvenliği açısından da son derece önemlidir. Bazı zamanlarda plaka sistemlerinde değişiklik yapılmakta olup bunlardan biri de son dönemde gündeme gelen karekodlu plakalardır. Peki, karekodlu plaka nedir? Karekodlu plaka zorunlu mu? Karekodlu plaka nasıl alınır? Gelin araç plakası karekod ve merak edilen soruları birlikte yanıtlayalım.

İçerik Tablosu

  • 1 Karekodlu Plaka Ne Demek?
  • 2 Karekodlu Plaka Ücreti Nedir?
  • 3 Karekodlu Plaka Nasıl Alınır?

Karekodlu Plaka Ne Demek?

Karekodlu plaka, geleneksel alfanümerik karakterlere ek olarak bir QR kodu ya da benzer bir karekod içeren ve araçların kimliklerini belirleme amacıyla kullanılan modern bir plaka sistemi olarak tanımlanabilir. 

Araç plakası karekod özelliğini taşıdığında, yeni plakanın üzerindeki 15 x 15 mm’lik karekod taratılır. Bu sayede araç hakkında pek çok farklı bilgiye erişim sağlanabilir. Bu bilgiler arasında aracın kayıtlı sahibi, plakanın tescil tarihi, seri numarası, aracın türü, üretim ve teknik detaylı gibi çeşitli önemli veriler yer alır. Karekodlu plakalar yalnızca görsel açıdan bir yenilik olmakla kalmaz, aynı zamanda araçların takibi ve güvenliği açısından son derece önemli bir adım olma özelliğine sahiptir. Plakalarda karekod uygulaması ile trafik güvenliğinin artırılması ve araç tescil süreçlerinin daha verimli hâle getirilmesi amaçlanır.

Yeni plakaların sağladığı en önemli avantajlardan biri, sahte plaka sorununu önlemesidir. Karekod sistemi sayesinde plakaların sahte kopyalarının üretilmesi zorlaşır, böylece güvenlik açısından daha güvenilir olan araç tanıma yöntemi kullanılır. Karekodlu plakaların dijital veri depolama kapasitesi, araç takip süreçlerinin daha etkin bir şekilde yönetilmesini sağlar. Buna bağlı olarak trafik güvenliği artar ve araçların izlenmesi süreci kolaylaşır. 

Karekodlu plakaların kullanılması aynı zamanda trafik kontrolü ve enetimi sürecini çok daha hızlı ve verimli bir hale getirir. Karekodlu plakalardaki bilgiler elektronik ortamda saklanır, trafik polisleri ise araçların kayıtlı bilgilerine çok daha hızlı bir şekilde erişir.

Karekodlu Plaka Ücreti Nedir?

Karekodlu plaka ücreti farklı işlemlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Genel itibarıyla karekodlu plaka ücreti, standart plaka ücretine göre daha farklı bir şekilde belirlenir. Karekodlu plaka ücreti belirlenirken noter ücreti, basım harcı, vergi ve ek hizmet bedeli gibi çeşitli faktörler değerlendirmeye alınır. Bununla birlikte net bir ücret vermek için başvurulan kurum ya da kuruluşun belirlediği ücretlendirme politikalarının göz önünde bulundurulması gerekir. 

Bireysel başvuru yaparak karekodlu plaka alınmak istendiği durumlarda noterden alınacak basım belgesinin ücreti ve plakanın basımı için belirlenen harçlar ödenmelidir. Bu harçlar belirli bir standart üzerinden hesaplanmakla birlikte vergi masrafları tutarın değişmesine neden olabilir.

TÜRSAB karekodlu plakalar ise seyahat acenteleri tarafından 1 yıl süreyle ve genellikle turistik amaçlarla kullanılmak üzere sunulan özel plakalardır. Bu plakaların ücreti 950 TL olarak belirlenmiş olup alınan plakaların geçerlilik süreci çoğunlukla satın alındığı tarihten itibaren 1 yıl olmaktadır. TÜRSAB tarafından sağlanan özel hizmetler kapsamında sunulan bu hizmet, seyahat acentelerinin belirli gereksinimlerini karşılama amacıyla kullanılmaktadır.

Karekodlu Plaka Nasıl Alınır?

Karekodlu plaka iki farklı şekilde alınabilir. Bireysel ya da seyahat acentesi başvuru süreci birbirinden farklıdır. Bireysel olarak karekodlu plaka almak için öncelikle noterden basım belgesi temin edilir. Bu belge alındıktan sonra standart plaka çıkarma işlemlerine devam edilebilir. Diğer bir alternatif yöntem ise Şoförler Odası’na başvurarak karekodlu plaka talebinde bulunmaktır. Plakanın basım sürecinde karekod eklenip verilir.

Seyahat acenteleri TÜRSAB online sistemine başvuruda bulunup karekodlu plakalarını temin edebilir. Seyahat acenteleri başvuru sürecini TÜRSAB’ın resmi web sitesine internet üzerinden erişerek gerçekleştirebilir. Acentelerin başvuru yapmadan önce online platform üzerinden şifre oluşturması, başvurunun kabulü için gerekli ücretleri ödemesi ve belirlenen kriterleri karşılaması gerekir. Başvurular onaylandığı takdirde karekodlu plaka hemen basılır ve online sistem üzerinden acentelere ulaştırılır. Güvenlik nedeniyle kapatılarak gönderilen plakaların, işlemden sonra acentelerin “Plaka Durum güncelleme” bölümünden aktif hâle getirilmesi gerekir.

Genel olarak ise tüm başvuru süreçlerinde ilk adım, aracın tescil işlemlerinin tamamlanmış olmasıdır. Bu işlem için ilgili resmi kurumlara gerekli evraklarla başvurmak gerekir. Başvuru kabul edildikten sonra plaka üretimi için belirli bir süre beklenilmelidir. Bu aşamada aracın kayıtlı olan bilgileri karekodlu plakaya entegre edilir ve plaka hazırlanınca araç sahibine ilgili kurum tarafından bilgi verilir. 

Plakanın teslim alınması için belirlenmiş olan gün ve saatte yetkili birimlerin bulunduğu yere gidilmelidir. Plakanın teslim alınması aşamasında aracın kimlik belgelerinin ve gerekli ücretin yanınızda bulundurulması gerekir. Peki, karekodlu plaka zorunlu mu?

Karekodlu plakaların kullanılması belirli durumlarda zorunludur. İlk kez trafiğe çıkacak araç plakalarının, satışı yapılacak ya da çekme belgesi değişecek araçların yeni plakalarında karekod bulunmalıdır. Bu uygulama 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla geçerli olmuş bulunmaktadır.

Emre Taş Yıldız

ODTÜ Bilgisayar Oyunları Tasarımı ve Geliştirme mezunu Emre, oyun dünyasında bir dahi. Video oyun tasarımına olan sevgisi onu bir oyun programlama ustası haline getirmiş. Esporun heyecanına kapılmış, oyun eleştirisinde keskin bir bakış açısına sahip bir bilgisayar oyunları tutkunu.

Related Posts

SUV Araç Nedir? Açılımı ve Tanımı

Nisan 22, 2025

En Az Yakıt Tüketen SUV Araçlar

Ocak 31, 2025

Marşpiyel Nedir? Önemli mi?

Ocak 31, 2025
Add A Comment
Leave A Reply Cancel Reply

İlginizi Çekebilir!
E-Sim Nedir? Kullanımı ve E-Sim Destekleyen Telefonlar
Nisan 22, 2025
Araç Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Nisan 22, 2025
Yürüyüş Bele İyi Gelir mi? Bel Ağrısı Olanlar İçin Yürüyüş Rehberi
Nisan 22, 2025
  • Anasayfa
  • Gizlilik Politikası
  • İletişim
  • Hakkımızda
© 2025 Trend Zamanı. Bu Bir Eniyioneri.net Projesidir

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.