Uluslararası telefon kodları, yurt dışında yaşayan kişilerin aranması sırasında kullanılır. Her ülke için farklı bir kod belirlendiği için aranacak olan ülke özelinde belirlenmiş olan kod girilmelidir. Bu kapsamda ülkemiz de dahil olmak üzere, dünya genelinde her ülkenin kendine ait bir ülke kodu vardır. Farklı ülkeler arasında arama yapılacağı zaman önce aranacak olan ülkeye ait uluslararası telefon kodu tuşlanır. Peki, +90 nerenin kodu ya da Türkiye’nin uluslararası telefon kodu ne? Tüm bu soruların yanıtları sizin için hazırladığımız yazımızda…
Türkiye’nin ülke kodu +90’dır. Gelen aramanın başında +90 kodu varsa, bu aramanın Türkiye’den geldiği anlaşılabilir. Yurt dışından Türkiye’yi aramak isteyen kişilerin de arayacakları numaranın önüne +90 yazması gerekir. Ülke kodundan sonra alan kodu ve telefon numarası tuşlanır. Telegram ülke kodu Türkiye söz konusu olduğunda yine +90 olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle Telegram’dan yapılan aramalarda da aynı noktalara dikkat edilmelidir.
İçerik Tablosu
Ülke Telefon Kodu Neye Göre Belirlenir?
Türkiye telefon kodu ve diğer ülkelerin telefon kodu, ITU yani Uluslararası Telekomünikasyon Birliği tarafından belirlenir. Uluslararası telefon kodları, ülkelerin coğrafi konumlarına göre atanır. Bununla birlikte bazı ülkelerin sonradan numara değişikliği yapması ve coğrafi konumlarından farklı bir numaraya geçiş yapması söz konusu olabilir. Bu kapsamda, Türkiye’nin telefon kodunun da daha önce değiştirildiğini hatırlatmak mümkündür.
Türkiye 1968’li yıllara kadar Avrupa bölgesinde yer almış ve bu süreçte Türkiye ülke kodu +36 olarak kullanılmıştır. Bu kod 1968 – 1971 yılları arasında +90 olarak değiştirilmiştir. Bunun nedeni, Türkiye’nin Avrupa yerine Asya bölgesinin alan kodunu kullanmaya başlamasıdır. 09 telefon kodu, Türkiye’nin 9. bölgede Güneybatı Asya, Güney Asya ve Orta Asya ülkeleri arasında yer alması nedeniyle verilmiştir. Bu bölgenin alan kodu +9 ile başlamakta olup 9. bölgede iki basamaklı +9 kodları Türkiye dışında beş ülke tarafından daha kullanılır. 9. bölge ülkelerinin diğerleri ise +9 ile başlayan üç basamaklı alan kodlarını kullanmaktadır.
- Bölge 1 – Kuzey Amerika: +1
- Bölge 2 – Afrika, Atlantik ve Hint Okyanusu Adaları: +2
- Bölge 3/4 – Avrupa: +3 ve +4
- Bölge 5 – Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika: +5
- Bölge 6 – Güneydoğu Asya ve Okyanusya: +6
- Bölge 7 – Rusya ve Kazakistan: +7
- Bölge 8 – Doğu Asya ve özel servisler: +8
- Bölge 9 – Güneybatı Asya, Güney Asya ve Orta Asya: +9
Kuzey Amerika’da bulunması nedeniyle önceleri +1 kodunu kullanan Meksika, daha sonraki dönemlerde +52 alan kodunu kullanmaya başlamıştır. Meksika gibi Hollanda’nın Sint Maarten bölgesi de uluslararası alan kodunda değişiklik yapan ülkelerden biridir. Sint Maarten +559 alan kodunu kullanırken +1 alan koduna geçmiştir.
+2 alan kodu Afrika, Atlantik ve Hint Okyanusu Adaları tarafından kullanılır. Hemen hemen tüm bölgenin alan kodu 3 basamaklıdır. Yalnızca Mısır ile Güney Afrika’nın ülke kodu iki basamaklıdır. Bunun yanı sıra Atlantik’te bulunan Grönland adası ile Faroe Adaları da +2 ile başlayan alan kodlarını kullanır.
Avrupa’da yer alan ülkeler için +3 ve +4 ile başlayan alan kodları kullanılır. İki tane alan kodu ise Yugoslavya ve Hırvatistan gibi daha önce dağılan ve yeni ülkeler olarak devam eden ülkeler olmasından kaynaklanır. 1996 yılında tüm Avrupa’nın alan kodunun +3 olması için teklif yapılmış; bunun ardından Almanya +42’den +349’a, Fransa +33’ten +333’e geçmiş ve +4’lü kodlar iade edilmiştir.
Telefon Kodları Neden Önemli?
İnternet şu an iletişim ağının çok önemli bir kısmını kapsıyor olsa da, bundan önce ülke içi ya da dışı en önemli iletişim aracı telefonla aramaktı. İnternet gelişim farklı iletişim yöntemleri gündeme geldikçe yurt içi ve yurt dışı iletişim çok daha kolay bir hale geldi. Geldiğimiz noktada ise internet iletişimin merkezi olarak anılmaya başladı.
Ayrıca operatörlerin yurt dışı arama ve mesaj gönderme servisleri için hat sahiplerinden yüksek ücretler istemesi, kullanıcıların Facebook, WhatsApp ve Skype gibi uygulamalardan ücretsiz arama yapmayı tercih etmesini sağlamıştır. Bu tarz uygulamalar bazı kolaylıklar sağlayabilir. Sabit telefondan ya da cep telefonundan bir başkasını aramak için o kişinin numarasını bilmek ya da kişinin numarasının rehberde kayıtlı olması gerekir. Bilinmeyen numaralar servisinden kişinin numarasını bulmak da diğer bir alternatifti. Ancak, günümüzde bu süreç biraz daha farklı işleyebilir.
Bazı internet servislerinde kullanıcılar aramak istedikleri kişinin numarasını bilmese de, o kişinin arama bilgilerini sisteme kaydetmiş olduğu durumlarda, otomatik arama yapmak mümkündür. Bu sistem, genellikle şirketler tarafından kurumsal olarak kullanılır. Beklenti bu uygulamanın yakın bir gelecekte sosyal mecralarda da gelmesi yönündedir. Böylece hem uzun numaralardan kurtulmak hem çok daha hızlı bir şekilde iletişim kurmak mümkündür.
Facebook ve Skype gibi sosyal mecralarda arama yapmak için telefon numarasına gereksinim duyulmaz. Aranmak istenen kişiyle sosyal mecrada arama yapmanız yeterlidir. Arkadaş listenizde olan kişileri tek bir tıkla istediğiniz zaman arayabilir, görüntülü görüşme yapabilir ve arkadaşlarınıza mesaj gönderebilirsiniz. Güzel haber, bunların yüksek bedeller ödenmesi gerekmeden ücretsiz olarak yapılabilmesidir. Bu uygulamaların ve servislerin yaygınlaşmasıyla gelecek zamanlarda telefon numaralarına duyulan ihtiyaç ortadan kalkabilir mi, ne dersiniz?
Cep Telefonu Ülke Kodu Nedir?
Hayatımızın ayrılmaz parçası haline gelen cep telefonları her gün pek çok farklı amaçla kullanılır ve bu amaçların başında arama yapmak gelir. Cep telefonu ülke kodu, tıpkı sabit hatlarda olduğu gibi uluslararası aramalarda kullanılan bir kod sistemini ifade eder. Her ülkenin kendine özgü bir cep telefonu ülke kodu bulunmakta olup ülkelerin telefon numaralarının tanımlanması noktasında bu kodlarda faydalanılır. Türkiye’nin cep telefonu ülke kodu +90’dır. Türkiye’deki cep telefonu numaralarının yurt dışından aranacak olması durumunda önce bu kod kullanılmalıdır.
Türkiye cep telefonu ülke kodu, uluslararası aramalarda kullanılacak olan numaraların başına eklenir. Türkiye cep telefonu ülke kodu, uluslararası aramalarda kullanılması gereken çok önemli bir unsurdur. Bu kod kullanıldığında, dünyanın herhangi bir yerindeki bir kişi Türkiye’deki herhangi bir cep telefonunu kolayca arayabilir ve hızlı bir şekilde ulaşabilir. Yurt dışından Türkiye’deki bir sabit hattı aramak için de ülke kodu kullanılmalıdır.
Alan Kodu Nedir?
Ülke kodunun yurt içi versiyonu alan kodu olarak adlandırılır. Ülkemizdeki her ilin kendine özel bir alan kodu vardır. Bir ilden farklı bir il aranacağı zaman önce o ilin alan kodu, daha sonra telefon numarası tuşlanır.
Türkiye’de il özelinde belirlenen ve yalnızca o ile tahsis edilen alan kodları üç basamaklıdır. Bu kod, şehir dışından yapılacak aramalarda sabit numaradan önce çevrilir. Böylece yapılan aramanın hangi bölgeye yönlendirileceği belirlenebilir. Böylece aramalar daha hızlı ve verimli bir şekilde tamamlanabilir. Alan kodları belirli bir bölgedeki sabit numaraları tanımlamaya yardımcı olduğu için acil durum aramaları gibi önemli aramalar doğru bir şekile yapılabilir. Alan kodları, belirli bir bölgedeki telefon numaralarının sayısını sınırlamaya yardımcı olduğundan dolandırıcılık ve sahte aramaların önlenmesine yardımcı olabilir.